Over de aanmelding
1Waarom is er een aanmeldingsprocedure?
De basisscholen in Zoetermeer willen gelijke kansen voor alle kinderen. Daarom werken ze met de aanmeldingsprocedure ‘Zo naar de basisschool’. Hiermee hebben alle kinderen evenveel kans om geplaatst te worden op hun favoriete school.
2Hoe kan ik mijn kind aanmelden?
Als je kind 2 jaar wordt, ontvang je een brief van de gemeente over de aanmeldingsprocedure die de meeste basisscholen in Zoetermeer gebruiken. Rond de derde verjaardag meld je je kind via het aanmeldingsformulier
op deze website aan. Als je daarbij hulp nodig hebt, kun je terecht bij de school van je eerste keuze.
3Hoe meld ik mijn meerling aan?
Heb je een meerling, bijvoorbeeld een tweeling of drieling, dan kun je deze kinderen tegelijk aanmelden. We behandelen de aanmelding van alle genoemde kinderen in dit geval als één aanmelding. Dit voorkomt dat de kinderen op verschillende scholen worden geplaatst.
4Wanneer kan ik mijn kind aanmelden bij de basisschool?
In Zoetermeer gebruiken we vier vaste aanmeldingsperiodes. Je vindt ze hier. Is jouw kind geboren voor 1-1-2022? Neem contact op met de school van jouw voorkeur. Deze groep leerlingen valt nog niet onder deze procedure. De school kan de aanmelding en inschrijving afhandelen.
5Heeft mijn kind meer kans op een plek als ik het aanmeldingsformulier direct na diens derde verjaardag instuur?
Voor de kans op plaatsing maakt het niet uit of je het aanmeldingsformulier op de eerste of de laatste dag van de aanmeldingsperiode invult en verstuurt. Zorg er wel voor dat je je kind op tijd aanmeldt, dus niet later dan de laatste dag van de aanmeldingsperiode.
6Waarom moet ik op het aanmeldingsformulier meerdere scholen invullen?
Het kan zijn dat er op jouw favoriete school meer aanmeldingen zijn dan beschikbare plaatsen. Als de school van je eerste keuze geen plek heeft, wordt gekeken of er wel plek is op de scholen die je als tweede en derde hebt opgegeven.
7Ik heb het aanmeldingsformulier ingevuld. Wanneer krijg ik bericht?
Na het verzenden van het aanmeldingsformulier ontvang je automatisch een bevestiging per mail. (controleer ook je map ongewenste mail/ spam) Binnen zes weken na sluiting van de aanmeldingsperiode ontvang je bericht. Indien jouw kind extra ondersteuning nodig heeft, dan kan de school vier weken meer tijd nemen om te onderzoeken of dit mogelijk is. Soms kan de school de ondersteuning niet geven. Dan helpt zij met het vinden van een geschikte andere school.
8Wanneer vindt een schoolloting plaats en hoe werkt het?
Nadat de voorrangsregels zijn toegepast vindt er een schoolloting plaats. Voor de kinderen die worden uitgeloot (kind kan niet geplaatst worden op de school van de 1e voorkeur), wordt gekeken of zij op de tweede (en als dat nodig is) derde school geplaatst kunnen worden. De notaris is aanwezig bij de uitvoering van de loting.
In mei en november zijn er extra lotingsrondes op de scholen waar plaatsen zijn vrijgekomen. Je kunt aangeven of je mee wilt doen aan deze extra loting. We noemen dit plaatsverbetering.
9Wanneer krijg ik bericht als mijn kind extra ondersteuning nodig heeft?
Als je kind extra ondersteuning nodig heeft, kan de school vier weken meer tijd nemen om te onderzoeken of ze deze ondersteuning kan bieden.
10Kan ik tijdens de aanmeldingsperiode contact opnemen met de school om te vragen hoeveel aanmeldingen er zijn?
De scholen doen tijdens de aanmeldingsperiodes geen mededelingen over het aantal aanmeldingen.
11Ik heb een fout gemaakt en wil mijn aanmelding wijzigen.
Neem daarvoor contact op met de school die je op nummer één hebt staan. We kunnen je aanmelding verwijderen zodat je opnieuw een aanmelding in kan sturen.
12Kan ik mijn kind in een andere periode aanmelden?
In Zoetermeer zijn vier vaste aanmeldingsperiodes. Je meldt je kind aan in de periode waarin het 3 jaar wordt. Doe je dat later, dan kun je kiezen uit de scholen die nog plek hebben. Deze worden elk kwartaal online gezet. Je kunt dan wel meedoen voor plaats verbetering.
13Geldt de aanmeldingsprocedure voor alle basisscholen in Zoetermeer?
De procedure geldt voor alle basisscholen in Zoetermeer, met uitzondering van: Vrije school Vuurvogel, IKC De Vijf Pilaren, SBO De Horizon, SBO De Vuurtoren, (V)SO De Keerkring, SBO Het Zwanenbos en SO De Musketier.
Deze scholen hanteren een eigen aanmeldingsprocedure en kun je niet op het aanmeldingsformulier invullen. Als je je kind op een van deze scholen wilt aanmelden, kun je met de betreffende school contact opnemen.
14Kan ik mijn kind aanmelden bij een basisschool in Zoetermeer als ik niet in Zoetermeer woon?
Ja, dat kan.
15Is de aanmeldingsprocedure in lijn met de privacywetgeving (AVG)?
Ja, er wordt uitsluitend informatie gevraagd die nodig is voor de aanmelding van je kind. Het burgerservicenummer (BSN) is pas nodig bij de inschrijving op de school.
Over de voorrangsregels
1Welke voorrangsregels worden gehanteerd?
Als er meer aanmeldingen dan beschikbare plaatsen zijn, past de school de voorrangsregels toe. Daarbij krijgen kinderen met een broertje of zusje op dezelfde school altijd voorrang. Daarna krijgen kinderen voorrang die vóór hun derde verjaardag minimaal vier maanden, twee dagdelen per week (8 uur) naar een opvang in hetzelfde gebouw gaan.
2Gelden de voorrangsregels ook voor de tweede en derde school die ik heb ingevuld?
Nee, de voorrangsregels gelden alleen voor de aanmelding op de school van je eerste keuze.
3Heeft mijn kind voorrang op de school als ik ernaast woon?
Waar je woont heeft geen invloed op de plaatsing. Er wordt geen voorrang gegeven op basis van postcode.
Over de plaatsing
1Hoe groot is de kans dat mijn kind geplaatst wordt op de school die eerste keuze is?
Dat hangt af van het aantal beschikbare plaatsen, het aantal aanmeldingen en de toegepaste voorrangsregels.
2Wat betekent het maximumaantal plaatsen per school?
Scholen laten een maximumaantal kinderen per jaar toe. Als er meer aanmeldingen dan plaatsen zijn, is het niet zeker dat je kind terecht kan op de school die jouw favoriet is. Er vindt dan loting plaats.
3Wanneer vindt er een schoolloting plaats en hoe werkt het?
Nadat de voorrangsregels zijn toegepast vindt er een schoolloting plaats. Voor de kinderen die worden uitgeloot, wordt gekeken of zij op de tweede (en als dat nodig is) derde school geplaatst kunnen worden. De loting vindt plaats onder toezicht van een notaris.
4Wat gebeurt er als mijn kind niet geplaatst is op de school van eerste voorkeur?
In mei en november zijn er extra lotingsrondes op de scholen waar plaatsen zijn vrijgekomen. Je kunt aangeven of je mee wilt doen aan deze extra loting. We noemen dit plaatsverbetering.
5Wat gebeurt er als mijn kind op geen van de scholen in mijn top-3 geplaatst kan worden?
Het kan zijn dat er op alle scholen die je hebt gekozen, meer aanmeldingen dan plaatsen zijn. Als dat zo is, neemt de coördinator van ‘Zo naar de basisschool’ contact met je op om de vervolgstappen te bespreken. Samen overleggen jullie op welke school je kind geplaatst kan worden. Je kunt dan ook deelnemen aan de extra lotingsronde.
Over extra ondersteuning
1Wat wordt er bedoeld met extra ondersteuning?
Als je kind extra ondersteuning nodig heeft, dan is goed om dit al kenbaar te maken in de oriëntatiefase. Verder moet je dat aangeven op het aanmeldingsformulier. Je wordt dan uitgenodigd voor een gesprek. Bij dat gesprek kunnen meerdere experts aansluiten en ook je kind is van harte welkom. Samen met jou wordt gekeken of de school die je hebt gekozen, de beste keuze voor jouw kind is. De school kan vier weken meer tijd nemen om te onderzoeken of ze de extra ondersteuning kan bieden. Als dat niet lukt, helpt de school om een andere school te vinden die dat wel kan.
2Hoe geef ik door dat mijn kind extra ondersteuning nodig heeft?
Dit kan op het aanmeldingsformulier. Je wordt uitgenodigd voor een gesprek om te bepalen of de gekozen school de beste keuze is door de basisschool van 1ste voorkeur.
3Wat kan ik doen als mijn kind extra ondersteuning nodig heeft om de Nederlandse taal te leren?
Je kind kan terecht op een basisschool met een taalklas of op een VVE-school (voorschoolse educatie) waar extra aandacht aan taal wordt gegeven.
Over verhuizen of van school veranderen
1Moet ik mijn kind afmelden als ik naar een andere stad ga verhuizen?
Als je geen gebruik meer gaat maken van de plek op de school waar je kind staat ingeschreven, vragen we je om dit tijdig aan de school te laten weten. De school kan deze plaats dan aan een ander kind aanbieden.
2Kan ik mijn kind op een andere school aanmelden als ik binnen Zoetermeer ga verhuizen?
Dat kan, maar neem eerst contact op met de school waar het kind een plek heeft toegewezen gekregen.
3Hoe meld ik mijn kind aan als ik naar Zoetermeer verhuis?
Als je kind 3 jaar is volg je de stappen in deze procedure en meld je jouw kind aan in het eerstvolgende aanmeldblok. Is je kind nog geen 3 jaar? Wacht dan totdat je kind 3 jaar is en meld dan aan in het passende aanmeldblok.
4Hoe kan ik mijn kind van school laten veranderen?
Neem contact op met de huidige school en geef aan dat je jouw kind wil terugtrekken. Meld je kind daarna opnieuw aan in het eerstvolgende aanmeldblok. Let op: hiermee verlies je de eerst toegewezen plek.
Vragen of klachten?
1Heb je vragen over de aanmeldingsprocedure?
Neem contact op met coördinator van ‘zo naar de basisschool’ door te mailen naar [email protected] . Bij klachten over de uitvoering kun je terecht bij de directie van de school.
2Ben je ontevreden over de procedure ‘Zo naar de basisschool’ of heb je suggesties voor verbetering?
Neem contact op met de coördinator van ‘zo naar de basisschool’ door te mailen naar [email protected] . Jouw opmerking wordt besproken in het bestuurlijk overleg van ‘Zo naar de basisschool’[1]. Bij een offiële klacht zul je geholpen worden met de route waar deze in te dienen.